Cały czas czekam na owoce sezonowe i oglądając prognozy pogody, mam wrażenie, że jeszcze trochę sobie poczekam. Dlatego wciąż trzeba się wspomagać całorocznymi owocami,stąd pomysł na ciasto z jabłkami.
Tarty owocowe są na tyle wdzięcznym ciastem, że cokolwiek by na wierzch nie położyć, zawsze będą dobrym dodatkiem do popołudniowej kawy...
Składniki:
- 140 g masła
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 8 jabłek
- 125 ml zimnej wody
- 250 g śmietany
- 150 g cukru
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Mąkę wysypujemy do dużej miski. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto dodając stopniowo zimną wodę. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na blachę wysmarowaną cieniutką warstwą masła. Palcami dokładnie ugniatamy ciasto aby dokładnie zakrywało całą foremkę, dokładnie nakłuwamy widelcem i znów wstawiamy do lodówki.
3. Przez ten czas obieramy jabłka, kroimy je na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
4. Jajka rozkłócamy na głębokim talerzu, dolewamy śmietany oraz dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy.
5. Na cieście układamy jabłka jak tylko wam się to podoba, ja zawsze układam "w różyczkę". Powoli, najlepiej łyżką zalewamy jabłka śmietaną.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. (oczywiście w zależności jaki macie piekarnik czas pieczenia może być różny). Tak czy siak, tarta jest gotowa, kiedy jabłka są mocno przypieczone a brzeg tarty jest złocisty.
Pogoda bardziej przypomina jesienne dni, niż świeżą budzącą się do życia wiosnę... Dlatego kubek ciepłej kawy i porcja tarty z owocami pozwala jakoś umilić sobie czas w oczekiwaniu na ciepłe dni.
Uwielbiam tarty, zwłaszcza z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością na renklody, brzoskwinki ... ahh!
Chciałbym umieć robić tak ładne tarty :3 Twoja wygląda jak taka róża! True art!! :D
Super!
Ciasto z jabłkami, szczególnie takie piękne, dobre jest na wszystkie cztery pory roku :-)
OdpowiedzUsuńA tutaj wiosna w pelni. I cale szczescie!
OdpowiedzUsuńTarta wyglada przepieknie. Jak z dobrej cukierni.
Jesteście wspaniali, to bardzo miłe czytać takie komentarze, aż chce się dalej robić:)
OdpowiedzUsuńKluczem jest ciasne ułożenie jabłek, bo te podczas pieczenia się kurczą;) Powodzenia! Jeśli ktoś wypróbuje, to dajcie znać jak wyszło:)
Ciasto bardziej jesienne, niż wiosenne, ale i tak chętnie wypróbuję, moje chłopaki przepadają za szarlotką, więc wszelkie wariacje nt. ciasta z jabłkami są mile widziane :)
OdpowiedzUsuń