środa, 17 kwietnia 2013

Leniwie pieczone

Niejednokrotnie zachwalałam już mięso z kurczaka. Rewelacyjnie przyjmuje aromat przypraw, ziół i szybko się piecze. Tak naprawdę wystarczy wstawić do piekarnika i samo się praktycznie robi...

Grunt to pomysł i jasno sprecyzowany apetyt...Czy tym razem przygotujemy go na sposób pikantny, czy na słodko...

Zazwyczaj nie jadam mięsa na słodko, ale wyjątkiem jest mięso z jabłkami.





Składniki:
  • udka z kurczaka
  • majeranek
  • 2 łyżki masła
  • 4 jabłka
  • 250 ml białego wina

Przygotowanie:

1. Udka dokładnie myjemy i układamy w brytfannie do pieczenia.

2. Udka z każdej strony oprószamy majerankiem.

3. Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Układamy w brytfannie razem z kurczakiem i również oprószamy majerankiem.

4. 2 łyżki masła roztapiamy i polewamy zarówno po udkach jak i jabłkach. Mieszamy, aby masło równomiernie oblepiało wszystkie składniki.

5. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do momentu kiedy skórka z kurczaka zacznie przybierać złoty kolor. Wtedy polewamy kurczaka szklanką wina. Ja użyłam jabłkowego, z domowych wyrobów Małża. Po zalaniu kurczaka winem pieczemy go jeszcze przez 30 minut, aby alkohol wyparował.





Proste, smaczne i przede wszystkim inne. Mała odskocznia od codzienności.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© MorrineLand, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena