wtorek, 11 grudnia 2012

Geniusz w swej prostocie

Wiem, że to nie najzdrowszy nawyk, ale rzadko kiedy jem śniadania. Wolę spędzić parę minut dłużej pod ciepłą kołdrą niż od samego rana stać w kuchni, pomimo, że bardzo to lubię. Jeśli się spieszę i muszę wcześnie wyjść z domu śniadanie po prostu nie przechodzi mi przez gardło.

Inaczej wygląda śniadanie kiedy wszyscy są w domu, nigdzie się nie spieszą, możemy celebrować śniadanie. Uwielbiam ciepłe śniadania, przeważnie na słono. Po słodkie sięgam bardzo rzadko.



Dzisiejsza propozycja śniadania kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy babcia smażyła taki chleb, obtaczany w wiejskich jajach, smażyła je na żeliwnej patelni w kuchni opalanej drewnem. Przepis bazowy jest trywialnie prosty, a modyfikacji tyle, ile gustów!



Składniki: (na jedną porcję)
  • 3 kromki chleba
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Odrobinę solimy
2. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy 2 łyżki oleju.
3. Pojedyncze kromki chleba moczymy z dwóch stron w jajku.
4. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.



Jeśli szukacie urozmaicenia klasycznych grzanek w jajku, kiedy jedna strona chleba już będzie gotowa i przewrócicie chleb, żeby usmażyła się druga strona, połóżcie na wierzch plaster sera. Ser lekko się roztopi podczas smażenia drugiej strony. Potem możecie położyć na kromkę plaster pomidora, albo w ulubionej wersji Małża, możecie polać kromki ketchupem.

Czasami do roztrzepanego jaja dodaję różnych ziół. Czasem mieszanki ziół prowansalskich, czasami suszoną bazylię, wciskam również mały ząbek czosnku.

Jeśli wolicie śniadania na słodko, nie sólcie roztrzepanych jajek, a dodajcie odrobinę cukru pudru. Potem można je zjeść np. z dżemem, lub miodem, albo  z innymi ulubionymi dodatkami, jakie wam tylko przyjdą do głowy!

Cały ten przepis to rewelacyjny sposób na odświeżenie chleba. Jeśli z jakiś powodów nie przechowaliście chleba odpowiednio i zrobił się suchy, nie na tyle ze da się go zetrzeć i zrobić bułkę tartą, ale jest wystarczająco suchy żeby kanapki były nieapetyczne, to dzięki takiemu smażeniu chleb jest mięciutki, ciepły i pyszny!

9 komentarze:

  1. Nie znalem tego wczesniej i dzis przetestuje, tyle, ze na kolacje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam dodać, że najlepsze wychodzą z pszennego pieczywa. Chleb tostowy też świetnie się spisuje, grzanki są wtedy delikatniejsze. Pełnoziarniste, cieżkie pieczywo też da się usmażyć ale.... Co kto lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Canis no co Ty poważnie nie znałeś tego przepisu? Jak nie wiadomo co zrobić i nie wiadomo co zjeść to zawsze można chleb w jajku ogarnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebojaja!Tak to się kiedyś nazywało.;)
    Iga

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie miejsce na przepisy czytelnikow :)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie przyjmę przepisy od czytelników w wiadomości na Facebooku. Odnośnik do Facebooka widoczny jest w menu na górze strony.
    Jest to mój prywatny blog, zamieszczam na nim swoje przepisy, a w przyszłości zamierzam też pisać o przepisach które skusiły mnie do ich wypróbowania. Przepisy od czytelników chętnie wypróbuję oraz opublikuję, tylko proszę podać nazwę (imię i nazwisko lub nick autora)żebym wiedziała kogo podpisać pod przepisem! :) Czekam na wiadomości i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre i troche smaczniejsze niz klasyczna kanapka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oto jest przepis na miarę moich zdolności! Wczoraj robiłam, w ekskluzywnej wersji restauracyjnej, tj własnie z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi. Kiler wcześniej mieszał jajko z mlekiem, ale to tylko bez sensu rozwadnia "marynatę", wczoraj na szczęście zabrakło mleka i mogliśmy to poważnie usmażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A my mieszamy jajko z mlekiem, dodajemy do tego torebkę cukru waniliowego i maczamy w tym chałkę. Same jajka moim zdaniem pozostawiają zbyt "jajeczny" smak na grzance, a tego nie lubię. To na słodko w każdym razie - zajadamy potem z cukrem pudrem lub brązowym, miodem, syropem klonowym lub owocami. Bo jak czerstwy chleb to tylko posmarowany lekko słonym masłem i podsmażony!

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© MorrineLand, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena