poniedziałek, 11 marca 2013

Niezawodny sos do ryby

Żałuję bardzo, że tak rzadko jadamy w domu ryby. Uwielbiam je i mogłabym jeść je w naprawdę dużych ilościach.

Cieszę się niezmiernie, że Małż zajmuje się wędkarstwem, bo uważam to za niezmiernie praktyczne hobby. Małż ma frajdę a i jak się postara to rodzinę wykarmi.

Przygotowanie ryby nie jest trudne a jej delikatne mięso szybko jest gotowe. Nie ważne czy je smażycie, czy pieczecie.

Jednym z niezawodnych sposobów na przygotowanie ryby to upieczenie jej w folii aluminiowej, co kiedyś na pewno przedstawię na tym blogu,ale dziś akurat zajmiemy się drugim, bardzo popularnym sposobem przygotowania ryby, jakim jest jej panierowanie. A żeby urozmaicić nudną na pozór, zwykłą rybę wystarczy przygotować sos z porów, który wzbogacamy sokiem z cytryny. Dzięki temu, nie będziemy musieli skraplać już ryby cytryną przed jej zjedzeniem.



Składniki:
  • filety waszej ulubionej ryby (Jeśli jest mrożona pamiętajcie, że musicie ją rozmrozić. Najlepiej przekładając ją z zamrażalnika do lodówki dzień wcześniej)
  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • około 10 cm kawałek pora
  • 180 g (małe opakowanie) śmietanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • odrobina świeżo posiekanego koperku

Przygotowanie:

1. Filety z ryby układamy na desce dokrojenia. Przyprószamy z obydwu stron solą i pieprzem

2. Najpierw przygotowujemy sos z pora. Pora dokładnie myjemy, będziemy potrzebować jego białej części. Kroimy go na pół wzdłuż, a następnie kroimy na plasterki.

3. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła, chwilę podsmażamy pora.

4. Do pora dolewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy po czym dodajemy łyżkę soku z cytryny. Podgrzewamy dalej na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy sos zgęstnieje. Na sam koniec przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem oraz świeżo posiekanym koperkiem.

5. W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajko, na drugim przygotowujemy bułkę tartą do panierowania.

6. Rozgrzewamy olej na patelni, panierujemy rybę w kolejności jajko, bułka tarta i prosto na patelnię. Smażymy z dwóch stron do momentu kiedy panierka osiągnie ciemnozłoty kolor.

7. Gotową rybę polewamy sosem z pora wedle preferencji.





Cytryna i koperek to przyprawy które wyjątkowo pasują do praktycznie każdej ryby, dlatego nieważne jakiego rodzaju ryby użyjecie, gwarantuję, że sos będzie się z nią dobrze komponować.

8 komentarze:

  1. Napewno wypróbuję ten sos, brzmi prosto i pysznie, ale rybkę preferuję bez panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwestia preferencji. Sos też pasuje do niepanierowanej ryby, także polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, musi być taki maślano-mięciutki, zachęca żeby sprobować. Oryginalne toto chyba swoja droga, nie spotyka sie takich przepisow czesto. Przynajmniej ja nie trafiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wrażenia na gorąco z placu boju - robiłam dziś łososia na parze i do tego ten sos - jest naprawdę pyszny. Następnym razem muszę go zrobić więcej :))) Śmietanę dałam homogenizowaną 12%. Wydaje mi się też, że będzie dobry z dodatkiem łyżeczki musztardy, próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że smakowało:)
    Szczerze przyznaję, że przez myśl mi nie przeszło żeby dodawać musztardę i jakoś kiepsko to widzę. Ale nie wiem z czego to wynika... Jak się odważysz na taki eksperyment to daj znać jak wyszło to może się przemogę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos jest wyśmienity!!! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. śmietanka tzn słodka 18 % tak?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zmodyfikowałam z uwagi na brak śmietany ;) Zrobiłam na mleku, dodałam odrobine mąki dla zagęszczenia, łyżeczkę musztardy. Wyszło super :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© MorrineLand, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena